HemArtiklarReportageAMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

AMD Ryzen 7000 – först med arkitekturen Zen 4 på 5 nanometer

Semi14 levererar en lång genomgång av nyheterna i Ryzen 7000, vars tekniker lägger grund för bland annat kommande serverplattformar.

Integrerad RDNA 2-grafik

Beroende på vem som tillfrågas har ett problem med tidigare Ryzen-processorer varit att en stor del saknat integrerade grafikdelar. Det handlar då inte nödvändigtvis om att kunna spela, utan att helt enkelt kunna driva skärmar utan grafikkort. Det här är önskvärt för alla de som inte spelar och inte minst i företagsdatorer.

Med Ryzen 7000-serien introducerar AMD en ny I/O-die, som vid sidan om en minneskontroller med stöd för DDR5 och PCI Express 5.0 också gör en integrerad grafikdel till standard. För den första vågen av Ryzen 7000-processorer har AMD inga ambitioner om spelprestanda, tvärtom är de tydliga med att avsikten inte alls är spel. Den integrerade grafikdelen ska eliminera behovet av ett dedikerat grafikkort.

Den integrerade grafikdelen baseras på en så liten implementation av RDNA 2 som är arkitektoniskt möjligt. Det handlar om två beräkningsenheter (CU) eller 128 streamprocessorer som bjuder på stöd för encode av H.265 och H.264 samt decode av AV1, VP9, H.265 och H.264, vilket är samma som AMD:s grafikkort i Radeon RX 6000-serien.

På anslutningsfronten märks stöd för HDMI 2.1 med Fixed Rate Link (FRL), för en bandbredd om 48 gigabit per sekund (Gbps) och Displayport med UHBR10 med bandbredd upp till 40 Gbps. Det gör det möjligt att exempelvis driva en skärm i 3 840 × 2 160 pixlar i 120 Hz med 4:4:4 i Chroma Subsampling, eller att dela upp den tillgängliga bandbredden över flera skärmar.

Grafikdelen använder AMD:s ordinarie Radeon-drivrutiner och kan därför användas för att spela. Det förutsätter att användaren i fråga hatar allt vad bildfrekvenser (FPS) heter, alternativt är en evig nostalgiker som aldrig kommer foga sig till nyare speltitlar.

Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också