HemNyheterHalvledareEU fördjupar halvledarsamarbete med Japan

EU fördjupar halvledarsamarbete med Japan

EU-kommissionär Thierry Breton avtäcker en rad teknikrelaterade samarbeten redan innan ett möte med Rapidus.

Japan lider inte brist på ambitioner inom halvledarvärlden sedan landet anslöt sig till USA:s handelsblockad mot Kina. I utbyte mot deltagande som i korta drag innebär att förvägra Kina avancerad halvledarteknik. Det innebär i Japans fall främst minskad export eller totalt förbud av immateriella rättigheter, kiselskivor och litografiutrustning från Canon – och i utbyte fick Japan IBM:s teknik för 2 nanometer från USA.

Där de japanska ambitionerna är att sjösätta tillverkning på 2 nanometer till år 2027 genom det nya bolaget Rapidus anses inte IBM:s teknik vara stöd nog. Istället ansluter sig nu EU och det belgiska institutet för halvledarforskning, Imec formellt till festen under en Japan-turné ledd av EU-kommissionär Thierry Breton. Samma Breton underströk under maj månad att EU inte ska nöja sig med enkel halvledartillverkning.

We believe that it’s extremely important to secure the supply chain of semiconductors

– Thierry Breton, EU-kommissionär

Till Reuters sade Breton under måndagen att EU kommer fördjupa sina samarbeten med Japan inom halvledarsektorn, huvudsakligen för att säkra leveranskedjorna inom området. Medan kartan över leveranskedjorna ritas om i rekordtakt allt eftersom Kina fryses ute från globala samarbeten, är Breton samtidigt tydlig med att samarbetet med Japan handlar om riskminimering i första hand.

Formellt fokuserar de nya europeisk-japanska samarbetena på till synes orelaterade områden likt underhavskablar, cybersäkerhet och ”andra delar av den digitala ekonomin” – förutom halvledare. Breton uppges också ha närvarat vid en presskonferens som till stora delar avhandlade AI, ett område EU och Japan kommer diskutera i Bryssel under 2024 års första hälft.

I think it’s really an important initiative and going in the right direction

– Thierry Breton om Rapidus

Därtill uttalade sig Breton specifikt om Rapidus, som han anser vara ”verkligen viktigt initiativ som går i rätt riktning”. Breton kommer under tisdagen träffa styrelsemedlemmar från Rapidus, som ämnar att sätta sprätt på motsvarande 380 miljarder svenska kronor för att åter ge Japan stjärnstatus i halvledarvärlden.

KällaReuters
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också