HemNyheterHalvledareIMEC: "EU och USA behöver närmare samarbete inom halvledarforskning"

IMEC: ”EU och USA behöver närmare samarbete inom halvledarforskning”

Det anrika halvledarinstitutet efterlyser större samverkan inom forskning för att mer effektivt använda de båda regionernas Chips Act-pengar.

Det belgiska halvledarinstitutet Interuniversity Microelectronics Centre (IMEC) har traditionellt varit en neutral arena där globala halvledarintressen mötts för att forma framtidens chip. Likt många andra oberoende institut och företag i andra länder har USA genom folkvalda som proxy lyckats tvinga IMEC ta ställning i det högteknologiska handelskriget mot Kina.

Efter beskedet om att IMEC klipper banden med Kina rapporterar Politico att institutet nu riktar en känga mot USA och indirekt även EU. Luc Van den hove, VD på IMEC, konstaterar att EU och USA öser subventioner över alltifrån giganter som TSMC, Samsung och Intel som står för tillverkning, till mindre nämnda men ack så viktiga aktörer på forskningsområdet. Syftet är att göra sig mindre beroende av Asien, som idag svarar för i runda slängar 80 procent av världens halvledarindustri.

[…] What we have built up [in Europe] is not being just bluntly duplicated in the U.S.The worst thing that could happen is that, with that money, we’re going to do the same thing twice

Luc Van den hove, VD på IMEC

Båda parter har varsin ”Chips Act”, som förenklat innebär att EU skrapat ihop 43 miljarder euro och USA å sin sida 52 miljarder USD som de delar ut för ovannämnda ändamål. Till detta tillkommer bland annat lånegarantier med förmånliga räntor och ytterligare subventioner från regionalt (EU) och delstatligt (USA) håll. På svenska kan vi vänta oss flera biljoner i stödpengar för att främja västerländska halvledarindustri.

Risken som IMEC:s VD ser är att parterna springer för snabbt utan koordinering och att USA ”rakt av kopierar” vad som redan forskats fram i EU, bland annat av institutet självt. Han manar inte till någon av parterna att hålla hårt i plånboken, men att de bör koordinera sina insatser för att säkerställa att pengarna kommer till bättre användning än att ”samma sak görs två gånger”.

Samtidigt som varningen från IMEC:s VD kan anses fullt rimlig har konkurrens en del med saken att göra. Till följd av chipbristen som briserade i samband med coronapandemin är USA på god väg att starta upp ett eget halvledarinstitut kallat National Semiconductor Technology Center (NSTC), som ur många avseenden speglar hur IMEC är uppbyggt med samverkan mellan staten och kapitalet.

Som svar på att USA vill ha en inhemsk forskningspelare likvärdig IMEC har den senare upprättat flera nya kontor i USA, nu senast december 2023 på Purdue University i delstaten Indiana.

KällaPolitico
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också