HemNyheterPolitikNederländerna stryker ASML medhårs med 2,5 miljarder euro

Nederländerna stryker ASML medhårs med 2,5 miljarder euro

Knappt en månad efter hot om att flytta huvudkontor och expansion utomlands går regeringen fram med ett ambitiöst investeringspaket.

ASML som är baserat i Nederländerna ruskade om landets beslutsfattare när de hotade med att investera mer utomlands. Hotet som kom i mars från självaste VD:n Peter Wennink kom till följd av diverse policyfrågor, varav en är planerna att avveckla skattelättnader för kvalificerad arbetskraft från utlandet – en inrikespolitiskt känslig fråga efter att högerpopulisten och islamkritikern Geert Wilders parti PVV gjorde storskredsseger i senaste parlamentsvalet.

För att möta ASML:s kritik om landets företagsklimat lanserar den sittande interimregeringen kodnamn ”Beethoven”, ett paket innehållande investeringar om 2,5 miljarder euro. Pengarna ska gå företrädesvis till Eindhoven-förorten Veldhoven där ASML har sitt högkvarter. Kodnamn Beethoven adresserar inte frågan om skattelättnader för migrantarbetare utan riktar istället in sig på andra delar av ASML:s kritik.

Exakt hur pengarna ska fördelas framgår inte, men av allt att döma går en betydande andel till infrastruktur med allt vad det innebär – från transportsektorn inklusive vägar, bussar och tåg, till bostäder för att tillgodose regionens fortsatta tillväxt. Investeringar ska även göras för att främja teknisk- och yrkesutbildning, vilket sannolikt är ett sätt för att kunna förse ASML:s växande efterfrågan på kvalificerad arbetskraft utan att behöva förlita sig på invandrad sådan.

In taking these measures, the Cabinet presumes that ASML will continue to invest and keep its statutory, fiscal and actual headquarters in the Netherlands.

– Officiellt utlåtande från den nederländska regeringen

Att satsningarna på infrastruktur och utbildning i regionen är ett svar på ASML:s hot om att expandera utomlands, och rentutav kanske flytta högkvarteret till Frankrike, gör regeringen ingen hemlighet utav. I ett officiellt uttalande framgår att regeringen rentutav ”förutsätter” att ASML behåller Nederländerna som bas, med allt vad det innebär framförallt skattemässigt.

We have a preference to achieve a significant part of our expansion plans in the Netherlands, provided that such expansion plans are supported by favorable business conditions. The plans presented today, if supported by parliament, strongly support those business conditions, and will continue to work with the Dutch government to finalize our decision making regarding our expansion.

– Monique Mols, talesperson för ASML

ASML själva välkomnar beskedet och gör gällande att deras preferens gällande expansion är att detta ska ske i Nederländerna, förutsatt att företagsklimatet är gynnsamt. Satsningen från regeringshåll kommer också i ett avgörande skede då ASML:s VD Peter Wennink inom kort kliver ned. Som är brukligt för en avgående VD har han valt att spara på stora beslut till sin efterträdare, fransosen Christophe Fouquet, som tar över som i april.

Värt att tillägga är att detaljerna kring Beethoven inte tycks vara spikade utan att ASML som den symfoniska planen riktas mot ska vara med att utforma slutprodukten. Sammanfattningsvis ska detta ses som ytterligare ett kvitto på halvledarindustrins giganter är i en styrkeposition gentemot regeringar, som återkommande visat sig redo att ösa pengar i storleksordningen tiotals och i vissa fall hundratals miljarder kronor på enskilda bolag.

KällaBloomberg
Jacob Hugosson
Jacob Hugosson
Chefredaktör och medgrundare av Semi14. Datornörd som med åren utvecklat en fallenhet för halvledarbranschen. Har under 13 år skrivit för tidningar i print och online, hos vilka han verkat som alltifrån chefredaktör till community manager.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också