HemNyheterHalvledareSamsung-ingenjörer arresterade efter att ha läckt information till CXMT

Samsung-ingenjörer arresterade efter att ha läckt information till CXMT

Delar av Samsungs 16-nanometersprocess för DRAM misstänks ha sålts till Kina.

Två före detta Kina-stationerade Samsunganställda har arresterats i Sydkorea för att ha sålt affärshemligheter till CXMT i fredags, rapporterar KED Global. Informationen som påstås ha sålts vidare är Samsungs intellektuella rättigheter bakom bolagets DRAM-tillverkning på 16 nanometer, vilka den ena parten ska ha tagit med sig när han tog anställning hos CXMT år 2016.

För besväret uppges den ena mannen under flera års tid ha fått en årslön motsvarande ”flera miljoner dollar” – medan koreanska åklagare anser att den finansiella skadan av läckan kan värderas till 2,3 triljoner won, motsvarande 1,8 miljarder USD. Värt att notera är att DRAM är en av de sista kvarstående pusselbitarna för att Kina ska kunna tillverka modern teknik inom de flesta halvledarsegment efter att att YMTC och SMIC under 2023 visat på stora framsteg inom NAND respektive kontraktstillverkning av logik.

Den synnerligen välavlönade herren i fråga ska ha specialiserat sig på halvledarrelaterad deposition, vilket är huvudfokus för den sydkoreanska förundersökningen och åtalet mot honom. Inte mycket information har delgivits om den andra parten, mer än att han är en ”före detta underleverantör till Samsung”. Åklagarna i fallet har också fattat misstankar om att ytterligare sju produktionsprocesser signerade Samsung har fått fötter, möjligen genom dessa två herrar.

Till Reuters kommenterar CXMT inte ärendet direkt, utan låter istället meddela att bolaget ”respekterar immaterialrätt” och att det har ”gedigna mekanismer för att förhindra att information från tredje part kommer in via anställda”. CXMT kommer med andra ord sannolikt luta sig mot Kinas rättssystem och fortsätta som ingenting hade hänt när bolagets två tidigare anställda åtalas efter att ha lämnat Kina.

Halvledarvärlden kan med andra ord förutsätta att CXMT är på god väg att kunna framställa en fullständig serie moderna DRAM-kretsar, trots att 16 nanometer som lanserades av Samsung år 2016 på intet sätt kan räknas till toppskiktet idag. Samsung tillverkar idag DDR5 vad de kallar ”12-nanometersklassen”, medan Micron gått över till mer kryptiska benämningar som 1Z, 1α, 1β och 1γ för att beskriva tillverkning i häraden 10 nanometer.

I CXMT:s officiella produktutbud lyser traditionellt DDR5-minne med sin frånvaro, även om bolaget producerar minne av både typerna DDR4 såväl som LPDDR5 med blygsam prestanda. Mot bakgrund av Kinas våg av halvledarframgångar lär däremot få ha anledning att bli förvånade om även CXMT inom kort presenterar DRAM i världsklass, eller åtminstone på en nivå som gör att Kina inte längre behöver känna sig beroende av utländska aktörer.

Sydkorea å sin sida skärpte så sent som i höstas sina lagar mot industriespionage efter att under juni månad häktat 77 personer i 35 fall – just för att skydda landets ledande position inom minnestillverkning.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också