HemNyheterPolitikStorbritannien inleder samtal om ARM-börsnotering på högsta nivå

Storbritannien inleder samtal om ARM-börsnotering på högsta nivå

Premiärminister Rishi Sunak avslutar år 2022 med att uppvakta ARM:s VD Rene Haas.

ARM kan komma att börsnoteras på Londonbörsen, om Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak får som han vill, rapporterar Financial Times. ARM ägs alltjämt av japanska Softbank, efter att Nvidias bud att förvärva bolaget fallerade och under år 2022 diskuterades alternativa lösningar för fortsatt drift av bolaget vars teknik dominerar bland annat processormarknaden för mobiltelefoner.

Trots att olika förslag likt ett konsortium bestående av bolag som Qualcomm, SK Hynix, Intel och TSMC har tagits fram har inga konkreta framsteg gjorts. ARM anställde också under fjolåret VD:n Rene Haas, vilket analytiker såg som ännu ett steg inför en börsnotering av bolaget. Masayoshi Son, Softbanks grundare, har tidigare ämnat notera ARM på New York-börsen Nasdaq, men uppges nu utforska ett annat alternativ.

Under december månad uppges nämligen Haas ha mött den brittiske premiärministern Rishi Sunak, som efter en en sommar av politiskt kaos på hemmaplan ska ha återinförlivat landets planer att ”ta hem” ARM som har sina rötter i landet. Utöver Haas ska Son även ha närvarat på mötet digitalt, vilket brittiska intressen beskrivit som ”väldigt konstruktivt” och ”positivt”.

Den brittiska offensiven för att försöka övertyga ARM om en introduktion på Londonbörsen har pågått under större delen av 2022, som för landets politiska styre varit kantat av instabilitet. Det har dock inte hindrat figurer som Andrew Griffith och John Glen, medlemmar av det brittiska finansministeriet under juni månad, enligt The Guardian. Sunak är dock den första premiärministern att involveras direkt – trots mängden premiärministrar landet utsett under året.

Var ARM till slut väljer att äntra börsen, om någonstans, återstår att se. Sett ur ett politiskt perspektiv är det åtminstone värmande att se hur europeiska ledare i allt större grad intresserar sig för avancerad teknik – även om bolag likt ARM i grund och botten är globala väsen, snarare än lokalt baserade.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också