HemNyheterAffärerVärldens tio största fabless-bolag ökar omsättning med 48 procent

Världens tio största fabless-bolag ökar omsättning med 48 procent

Doldisar verksamma inom drivkretsar för bildskärmar gör allra störst framsteg under rekordåret 2021.

Ett bolag verksamt inom försäljning av halvledare som förlitar sig på tillverkning av tredje part är fabless, också känt som ett IC Design Company. Utöver fabless-bolagen finns ytterligare två kategorier, IDM:er (Integrated Device Manufacturing) likt Intel som utvecklar och tillverkar själva samt pure-play foundries, likt TSMC, som enbart ombesörjer tillverkning åt kunder.

Nu presenterar analysfirman Trendforce omsättningen för topp-tio fabless-bolag, och klart står att kretsbristens år 2021 varit fruktbart för samtliga inblandade. I genomsnitt ökade aktörerna på listan sin omsättning med 48 procent på årsbasis ställt mot år 2020. Allra störst framsteg gjorde de taiwanesiska bolagen Novatek samt Himax, med 79 respektive 74 procent ökning på årsbasis, båda verksamma inom bildelektronik.

I toppen återfinns i vanlig ordning Qualcomm, vars systemprocessorer (SoC) och 5G-kretsar levererade en omsättning på närmare 30 miljarder USD. Nvidia och Broadcom gör för 2021 en rockad om pallplatserna, där den senare gjort en i sammanhanget blygsam ökning om 18 procent på årsbasis, medan Nvidia täljt guld med sina beräkningskort för datacenter och grafikkort för konsumenter.

Mellan femte och sjätte största bolag, AMD och Novatek, är gapet i omsättning hela 12 miljarder USD, och för 2022 lär gapet inte minska. AMD har nämligen förvärvat FPGA-makaren Xilinx för 35 miljarder dollar, eller drygt två års omsättning i 2021 års takt, och kan sannolikt knipa Mediateks fjärdeplats i 2022 års ranking. Övriga aktörer på listan är nätverksspecialisterna Marvell, Realtek och Dialog Semiconductor, som under året köptes upp av IDM-bolaget Renesas.

Trots att år 2022 börjat starkt för de flesta bolag inom halvledare är det föga troligt att rallyt håller i sig. Lockdowns i Kina och produktionstapp med efterföljande logistiska svårigheter kommer sannolikt göra det svårt för branschen att följa upp rekordåret 2021. I takt med att världen återgår mot en normalisering efter pandemin lättar också efterfrågan på vissa produkter och därigenom tillgången på komponenter.

Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också