HemNyheterHalvledareSamsung följer efter TSMC – prishöjningar med uppemot 20 procent

Samsung följer efter TSMC – prishöjningar med uppemot 20 procent

Inte heller den koreanska jätten kan stå emot höjda priser för råvaror och logistik.

Nyligen rapporterade Semi14 om hur TSMC höjer sina priser över hela brädet år 2023 för att finansiera sin aggressiva expansion. Nu följer Samsung upp med ännu aggressivare prishöjningar i storleksordningen 15 till 20 procent, med hänvisning till ökande material- och logistikkostnader, rapporterar Bloomberg.

Förutom att avisera större prishöjningar än TSMC ser Samsung även ut att implementera sin nya prissättning tidigare. De höjda priserna väntas slå mot Samsungs kunder så snart som under 2022 års andra hälft, men värt att notera att det koreanska bolagets kundlista är betydligt kortare än TSMC:s.

De tre stora kretstillverkarnas gång på börsen år 2022. Bild: Bloomberg

Samsung, i kontrast mot TSMC, tillverkar i huvudsak kretsar för bruk i bolagets mobiltelefoner och surfplattor, samt DRAM- och flashminne. Bolagets få nämnvärda externa kunder är Nvidia, som låter tillverka grafikkretsar för konsumentbruk, samt Qualcomm, vars systemprocessorer i serien Exynos delvis framställs hos det koreanska kongolmeratet.

Bloomberg noterar att prishöjningen från Samsungs sida mer eller mindre var oundviklig, då bolaget hittills valt att svälja de ökade kostnaderna för att hålla existerande kunder nöjda. Nyligen meddelade Samsung också att de inlett produktion på 3 nanometer, där utrustning likt maskiner för EUV-litografi från nederländska ASML pressat utgiftsraderna i balansräkningen till sitt yttersta.

We expect our order book to continue to grow.

Kang Moon-soo, Samsung Foundry EVP

I ett investerarsamtal meddelar Samsung att de ser positivt på framtiden. Efterfrågan för kretstillverkning på kontrakt väntas överskrida tillgången under de kommande fem åren – och bolaget menar redan nu att dess ordrar för de kommande fem åren står för 60 procent högre värde än 2021 års försäljning på årsbasis.

Samsungs investeringar i enbart kretstillverkning uppgick under fjolåret till hela 36 miljarder USD – cirka 80 procent av vad EU vill investera i att ”ta hem” halvledartillverkning till unionen till och med år 2030.

KällaBloomberg
Jonas Klar
Jonas Klar
Ansvarig utgivare och medgrundare av Semi14. Började skruva med elektronik 20 år sedan och inledde skribentkarriären med att skriva om datorkomponenter år 2005. Har på senare år intresserat sig allt mer för affärerna och forskningen i halvledarbranschen.
Relaterade artiklar
Annons

Läs också